Importanta hidratarii corecte (si) cand vremea este mai rece

importanta-hidratare

Cu totii stim ca este important sa ne hidratam corespunzator in timpul lunilor calde, insa nu la fel se intampla in cazul deshidratarii cand vremea este rece. E adevarat ca in lunile calde deshidratarea este mai vizibila – transpiram abundent, ne este mai tot timpul cald si nevoia de a bea lichide racoritoare este mai mare.

Ce ne deshidrateaza in sezonul rece?

Organismul este in risc de deshidratare si in timpul lunilor reci. Cu toate ca nu mai avem aceeasi pofta de lichide, e important, mai ales pentru cei care petrec mult timp afara si pentru sportivi, sa isi aminteasca sa se hidrateze temeinic. Un organism corect hidratat performeaza mai bine si ramane sanatos.

Inainte de inceputul sezonului rece, e bine sa stim ce factori contribuie la lipsa senzatiei de sete, dar si cateva trucuri care sa ne ajute sa continuam sa ne hidratam.

Setea se diminueaza semnificativ in sezonul rece intrucat corpul conserva caldura reducand fluxul de sange la extremitati. Din acest motiv, organismul nu realizeaza ca este in pericol de deshidratare si nu conserva apa, asa ca nu avem senzatia de sete la fel de des.

De asemenea, in lunile reci, daca avem prea multe straturi de imbracaminte decat ne sunt necesare, transpiram si pierdem si mai multa apa.

Trei trucuri pentru hidratare iarna

Pentru a ne asigura ca ne hidratam corect si in timpul iernii, iata cateva trucuri la indemana oricui:

  • Consuma alimente bogate in apa

In lunile cand vremea este rece creste consumul de supe si ceaiuri – ne incalzesc si cresc si nivelul de hidratare al corpului. E bine sa ne indretam si spre legume si fructe, dar si iaurt, ca sa adaugam mai multa apa in organism. De evitat in sezonul rece sunt, ca de altfel in toate sezoanele, mancarurile prajite, alimentele procesate, painea, chipsurile. Pe langa faptul ca sunt in general nerecomandate de nutritionisti, acestea sunt responsabile si de eliminarea mai rapida a apei din organism.

In acelasi timp, si bauturile carbogazoase, alcoolul si cafeaua tind sa ne deshidrateze, deci consumul lor trebuie facut cu masura.

  • Imbraca-te nici prea gros, nici prea subtire

Putem sa ramanem activi si in sezonul rece, participand la activitati in aer liber precum saniusul, drumetiile si schiatul, dar trebuie sa fim atenti la nivelul de hidratare a organismului. Cu un pic de organizare, ne putem imbraca adecvat pentru frig, si in asa fel incat sa nu transpiram excesiv. Expertii recomanda crearea de straturi in vestimentatie:

  1. Stratul cel mai aproape de piele – este cel care elimina transpiratia;
  2. Stratul mediu – acesta mentine caldura corpului ;
  3. Stratul exterior – este cel care ne protejeaza de frig si ploaie.

Avantajul acestui stil de imbracaminte este ca, pe masura ce ne incalzim, putem elimina de straturi, pentru a mentine corpul in echilibru termic.

  • Hidrateaza-te bine si des

Cel mai bine este sa avem mereu dupa noi o sticla cu apa, ca sa ne amintim usor ca trebuie sa ne hidratam, chiar daca organismul nu ne transmite senzatia de sete. Mai ales daca facem efort, sau petrecem mult timp in frig, e bine sa ne orientam spre o apa cu proprietati imbunatatite. 

Apa alcalina ionizata, spre exemplu, hidrateaza organismul mai indelung si contribuie la sanatatea cardiovasculara. Este vorba despre apa de la robinet filtrata cu un aparat de Ionizare si care are acum un nivel de pH alcalin.  

Apa alcalina este bogata in minerale esentiale precum calciu, magneziu, potasiu si sodiu. Este usor de integrat in orice stil de viata, cu un Ionizator de apa conectat la robinetul de apa potabila.

 

Share on facebook
Facebook

Acest site foloseste cookies ca sa aduca o experienta mai buna de navigare. Vezi Termeni si Conditii si Cookies