Apa filtrata sau apa imbuteliata? Cum stii ce sa alegi?

Filtre de apa Hidratat.ro

Te-ai saturat sa cari sticlele de apa imbuteliata de la magazin acasa? Sticlele de plastic goale se strang mai repede decat ai tu drum pe la pubela de reciclare selectiva? Ca sa nu mai vorbim de costurile care par sa creasca mereu! Cum ar fi totusi sa existe o varianta mai usoara, mai sanatoasa si mai putin poluanta de a avea access la apa sanatoasa?

Dezbaterea cu privire la apa de baut – filtru sau sticla? – are la baza preocuparea pentru sanatatea personala si a celor dragi. Este apa filtrata mai sanatoasa decat cea imbuteliata? Sau invers?

Cu totii stim cat de importanta este apa curata. O apa murdara folosita pentru consum si pentru curatarea casei poate sa ne imbolnaveasca. De aceea, fiecare dintre noi alege ce tip de apa crede ca este cea mai buna pentru consum si activitatile sale zilnice. Poate fi insa dificil, cu atatea optiuni prezente pe piata (apa imbuteliata, apa filtrata, apa vitaminizata, etc.) sa gasesti un raspuns rapid la aceasta chestiune.

Pe langa sanatate, mai sunt si alti factori care cantaresc greu in aceasta alegere. Costul si impactul asupra mediului sunt poate cei mai importanti.

Ce impact are asupra sanatatii?

Mai multe studii au dovedit, in ultimii ani, ca sticlele de plastic contin substante chimice care pot sa patrunda in apa daca recipientul este depozitat la temperaturi improprii. Aceste substante, numite ftalati, pot sa ne afecteze sanatatea, intrucat interfereaza cu sistemul endocrin.

Un alt studiu a aratat ca apa imbuteliata contine in medie de 22 de ori mai mult microplastic decat apa de la robinet. O persoana care consuma apa numai din sticla de plastic ar consuma anual 130.000 de astfel de particule, comparative cu doar 4.000 consumate de o persoana care bea apa de la robinet.

Dispozitivele care filtreaza apa de la robinet elimina si mai mult din aceste particulelor daunatoare. Un ionizator, spre exemplu, filtreaza si ionizeaza apa de la robinet cu ajutorul mai multor filtre, o camera de electroliza si un sistem electronic de comanda.  Ionizatoarele de apa filtreaza si elimina din apa contaminantii precum toxinele si alte substante chimice, pesticidele, metalele grele, bacteriile.

In plus, ionizatoarele produc electroliti cu ajutorul unor electrozi din titan acoperiti cu platina, pentru o hidratare superioara, si concentreaza mineralele benefice sanatatii precum magneziul si calciul. Apa alcalina produsa de ionizatoare este sigura pentru consum si sanatoasa, intrucat combate dezechilibrul alcalin/acid al organismului si furnizeaza antioxidanti ce pot incetini procesul de imbatranire celulara.

Ionizatoarele produc si apa acida, utilizata pentru curatarea casei si dezinfectare, si apa usor acida, pentru igiena si infrumusetare.

Apa ionizata poate fi produsa rapid si simplu prin instalarea unui ionizator sub chiuveta sau pe blat.  Afla aici raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de instalarea unui ionizator.

Cum este afectat mediul?

Sticlele de plastic in care este imbuteliata apa sunt poluatoare. De cand este produsa si pana cand este reciclata, pentru sticla de plastic se consuma combustibili fosili, care provoaca poluarea si incalzirea globala. In cazul in care nu este reciclata (unele statistici arata ca in SUA sunt aruncate peste 80% din sticlele de plastic folosite), sticla de plastic se dezintegreaza in bucatele din ce in ce mai mici, pana ajunge in stadiul de microplastic. Acest microplastic este atat de raspandit incat cercetatorii au descoperit microplastic si in placenta fetusilor.

Cat ne costa apa?

Din punct de vedere economic, apa imbuteliata nu este o cheltuiala rationala. Lasand la o parte considerentele privind mediul si sanatatea, apa la sticla de plastic costa mult mai mult decat apa simpla, de la robinet.

La o prima vedere, apa la sticla de plastic are un cost relativ mic, insa pentru o familie de trei persoane, spre exemplu, costurile anuale nu sunt deloc de neglijat. Si pe langa pret mai trebuiesc luate in calcul si efortul de a cara sticlele de in casa si de a le colecta selectiv ulterior.

Spre deosebire de apa imbuteliata, apa filtrata, cum e cea obtinuta cu ajutorul ionizatoarelor, are un pret initial mediu spre mare. Ulterior, costul este amortizat prin faptul ca se plateste doar costul apei de la robinet si al consumabilelor. Se elimina drumurile la magazine si la pubelele de reciclare selectiva – pana la urma, si timpul nostru are un pret!

Cand se iau in calcul costurile generate de filtrarea apei acasa, precum si costurile de mediu si impactul asupra sanatatii, apa in sticla de plastic ramane varianta mai scumpa.

Vreti sa aflati mai multe despre cum puteti avea apa mai curata, mai sanatoasa si mai putin poluatoare? Explorati intreaga noastra oferta de ionizatoare sau discutati direct cu expertii nostri.

Share on facebook
Facebook

Acest site foloseste cookies ca sa aduca o experienta mai buna de navigare. Vezi Termeni si Conditii si Cookies